In en om Garderen

De Kerk en Korenmolen De Hoop
De toren van de Hervormde Kerk, die waarschijnlijk dateert uit de elfde eeuw, is een prachtige blikvanger van Garderen. Dat geldt ook voor de molen “de Hoop”. Vroeger was dit een dwangmolen. Dat hield in dat de boeren hier hun koren móesten laten malen. Tegenwoordig is het vvv gevestigd op de begane grond van de molen. De molen is nog in gebruik, de molenaar maalt regelmatig hier het koren.

Hunneschans
Naast het Uddelermeer ligt de Hunneschans. Het verdedigingswerk (een ringfort) bestaat uit een opgeworpen wal en daaromheen een diepe gracht. Dit rijksmonument dateert waarschijnlijk uit de tiende eeuw. Deze diende ter bewaking van het belangrijke kruispunt van handelswegen ter plaatse in verband met de ijzerwinning op de Veluwe. Onder de wallen van de Hunneschans zijn sporen van huizen aangetroffen die van veel vroeger dateren, mogelijk uit de tijd van de grafheuvel op het middenterrein van de Hunneschans. De grafheuvel binnen de omwalling is de oudste bezienswaardigheid van de Hunneschans en dateert uit de Bronstijd. Dat er al zeer vroeg bewoning rond het Uddelermeer was, blijkt ook uit de vondst van een paar graanmaalstenen uit de Nieuwe Steentijd.

‘t Sol
‘t Sol ligt in het oosten van Garderen. Het is een gemengd bos met een parkachtig gedeelte . Vanaf een heuvel met een stenen bankje is er een prachtig uitzicht op het dorp Garderen , waar de vele rododendrons in het voorjaar in grote getallen bloeien.  In het gebied is ook een voormalige zandafgraving aanwezig.
Het stenen bankje is een mooie rustplaats na een wandeling of fietstocht langs de zandafgraving en u kunt genieten van een prachtig uitzicht.

De Veluwespecialist
Bekijk de mooiste plekjes van de Veluwe. U huurt bij de Veluwe Specialist een fiets, tandem, GPS-mountainbike of GPS systeem. Daarnaast kunt u verschillende activiteiten als ballonvaren, rondvluchten,of buitenritten op een paard boeken.

Eten en Drinken
In en om Garderen zijn talloze mogelijkheden voor een gezellig terras of een leuk restaurant.  In het centrum van Garderen vind u het sfeervolle restaurant “Ons Lagerhuys”, chinees specialiteiten restaurant “Camposing”, restaurant “de Bonte Koe” , Anastatius, de Bourgondier, snackbar de Driesprong en het Smulhuis en ijssalon “IJstijd”.

Winkels Garderen
Garderen heeft verschillende supermarkten, slagerijen en een banketbakker. Ook vindt u leuke winkels voor een souvenir voor thuis of een mooie aanwinst voor uw interieur.

Zandsculpturenfestijn

Bij de Beeldentuin in Garderen gaat op 10 april 2020 het jaarlijkse Veluwse Zandsculpturenfestijn van start. Thema van 2020: ” 75 Jaar Bevrijding”. U kunt de creaties die kunstenaars uit het zand tevoorschijn hebben getoverd bewonderen van maandag t/m zaterdag  aan de Oude Barnevelderweg 5 in Garderen.  Op zondag gesloten.     Geopend   van 10  april – 31 oktober 2020.