Harderwijk en Dolfinarium

Nieuwsgierig naar hoe dolfijnen leven? Kom dan naar het Dolfinarium en ontdek de magische onderwaterwereld én het Noordzeegebied van héél dichtbij. In de wereld van het Dolfinarium kunt u bij de dolfijnen, walrussen, zeeleeuwen, zeehonden en nog veel meer dieren zien. Een dag Dolfinarium is een hele dag uit. In meer dan tien verschillende shows en attracties komen alle dieren zich aan jou voorstellen en laten zien hoe bijzonder ze zijn.

Maak eens een wandeling door de binnenstad: bekijk het mooie oude gemeentehuis, de vispoort, de gezellige boulevard of maak een rondrit met een van de treintjes die u door de stad rijden.

Harderwijk is met  zijn vele bezoekers een geliefde bestemming. Harderwijk staat  bekend als Open, Ontspannen en Ondernemend. Het is hier genieten: een sfeervolle binnenstad met volop pleinen, terrassen en sterrenrestaurants, omringd door de uitgestrekte Veluwe en de Randmeren.

Historie Harderwijk
Harderwijk heeft een rijke historie, dat merkt u overal in de stad. Grote delen van de stadsmuur staan nog trots overeind, net als gebouwen van de voormalige universiteit, enkele kloosters en prachtige huizen van voorname kooplieden. Veel oude gebouwen hebben een bestemming gekregen als winkel, restaurant, galerie of wooncomplex. Ook liggen er volop botters in de haven, die herinneren aan het vissersverleden van Harderwijk.

De tijd van de Zuiderzee als bron van rijke visvangst is definitief voorbij. Voor de kust van Harderwijk ligt sinds vijftig jaar de polderprovincie Flevoland. Boulevard en Zeepad bieden een weids uitzicht op het jonge Zeewolde (anno 1984) en bijna tweehonderd eigentijdse windmolens. Het Wolderwijd en het Veluwemeer tussen het oude en het nieuwe land zijn een eldorado geworden voor recreatie en watersport: zeilen, surfen en kitesurfen, en voor wie dat te heftig is, is er de rondvaartboot.

Nog geen tien minuten buiten de stad vindt u een andere wereld: de Veluwe, een weidse wereld van groen en rust. Bossen, heidevelden en zandverstuivingen vormen een tegenwicht voor de drukte van de stad. Daar vindt u het Harderwijker bos, maar ook het Beekhuizerzand, een unieke zandverstuiving met een geheel eigen flora en fauna. De natuur rond de Hierdense beek is indrukwekkend, evenals het landelijke Hierden, met prachtige boerderijen en landgoederen zoals De Essenburgh.