Camping

De camping heeft reeds een geschiedenis van ongeveer 65 jaar. Kort na de oorlog kwamen de eerste toeristen vanuit de Randstad naar de Veluwe om te genieten van de rust en stilte in de natuur. Vanwege de vraag naar onderkomens gingen veel boeren hun huis en (omgebouwde) schuur verhuren aan de gasten. Zelf woonden de boerenfamilies in de zomermaanden in de tegen het huis aangebouwde bakhuizen. oudehuisGart Huisman, de opa van de huidige eigenaar Frans van der Mast, zag hier ook brood in en is begonnen met de verhuur van een tot zomerhuisje omgebouwde kippenschuur. Ook de paardenstal werd van een vers ‘strobed’ voorzien en verhuurd.

Toen ‘opa Gart’ in het begin van de jaren ’50 overleed heeft dochter Hennie, de moeder van Frans, het roer overgenomen. Door de jaren heen zijn er een aantal huisjes op het terrein gebouwd en kwamen de eerste kampeerders met een ‘moderne’ tent. Naast het boerenbedrijf is er tot de tachtiger jaren op zeer kleine schaal gekampeerd. Doordat de vraag naar recreatiemogelijkheden steeds groter werd heeft de huidige eigenaar Frans de camping uitgebreid van boerencamping naar een volwaardige minicamping.

De naam ‘De Peerdse Barg’ of ‘Peersen Berg’ is waarschijnlijk ontstaan doordat er paarden (van opa Gart?) op de, op het terrein gelegen, grafheuvel hebben gestaan. Er gaan ook nog twee andere verhalen over de naam de ronde. Het ene verhaal gaat over een zekere Peer waarvan de berg geweest zou zijn. De andere theorie gaat over de begroeiing van de berg met paarsbloeiende heide.

De huidige camping beslaat een kleine hectare en biedt plaats aan tientallen royale kampeerplaatsen. De indeling van de camping is zodanig opgezet dat de natuurlijke elementen op de camping een grote rol spelen. Dit trekt vooral mensen die van rust, ruimte en natuur houden, in al haar facetten. Vanwege het rustige karakter vanblikopcamping de camping is de camping minder geschikt voor kinderen. Er zijn bijvoorbeeld geen speeltoestellen of andere attributen op het terrein aanwezig.

Op het terrein bevinden zich twee goed onderhouden toiletgebouwen, voorzien van verwarming en vloerverwarming. Alle kampeerplaatsen zijn voorzien van een stroomaansluiting van 10 Ampère en beschikken over een eigen afvoer voor afwaswater. Tussen elke twee caravans is een kraan aanwezig. Ook is er een wasserette op het terrein aanwezig. Er zijn zowel zonrijke als schaduwrijke kampeerplaatsen beschikbaar. De camping is iets groter dan de gemiddelde minicamping, maar door de verdeling in kleine en iets grotere veldjes blijft de karakteristieke opzet van een minicamping behouden. De veldjes zijn deels gescheiden door een rijke begroeiing door bomen en struiken. Er is draadloos internet beschikbaar.

Frans en zijn vrouw Ria heten u van harte welkom op “de Peerdse Barg”, waar u gastvrij wordt ontvangen en oprecht kunt genieten van de natuur, de rust en de ruimte om u heen.